19 Aralık 2024

Korumalı Futbol Nedir

Her spor dalının ortaya çıkışında olduğu gibi, Korumalı futbolun ortaya çıkışında da rastlantısal olayların etkisi olmuştur. Bu oyunda, birçok faktörün bir arada olduğu görülür. Korumalı futbol oldukça kompleks bir özelliğe sahiptir. Sporun gerçek özellikleri bu oyunda açıklıkla görülebilir: Dayanıklılık, kuvvet, esneklik, sürat, çabukluk, strateji, disiplin, azim… Bu özelliklerin hepsi bu oyunda başarılı olabilmek için, sahip olunması gereken temel özelliklerdir. 

Korumalı Futbol Nasıl Oynanır?

Bir takımın maç kadrosu 46 kişiden oluşur. Ancak sahada normal futboldaki gibi 11 oyuncu bulunur. Bir Amerikan futbolu takımı, kendi içinde farklı görevleri olan üç takıma ayrılır. Bunlar “Hücum Takımı”, “Savunma Takımı” ve “Özel Takım”lardır.

Hücum Takımı (Offensive Team): Amacı sayı kazanmak olan bu ekip, takım topa sahipken oyuna girer.

Oyuncuların Görevleri

Quarter Back (QB): Takımın oyun kurucusudur. Hücum başladığı zaman genellikle top ilk olarak bu oyuncuya gelir. Takım arkadaşlarına pas yoluyla topu dağıtan oyuncudur. Zeki, soğukkanlı, hızlı, çevik ve güçlü olmalıdır. Boy çok fazla önemli olmamakla birlikte uzun boylu QB’lerin sahayı daha rahat görebilecekleri için avantajlı olduğu söylenebilir. Günümüzde hem pas atıp hem de topla beraber koşabilen quarterback’lerin önemi artmaktadır.

Merkez (Center)/(C): Hücumu başlatan yani topu yerden kaldırarak QB’ye veren oyuncudur. Görevi arkasındaki sayı yapacak oyuncuları korumaktır. Genellikle takımın en güçlü ve iri oyuncularının başında gelir. Ayrıca ellerinin çok hızlı ve reflekslerinin güçlü olması gerekir. Bu oyuncu için yüz kilonun üzerindeki kişiler tercih edilir.

Koruyucular (Guard)/(G): Center’ın iki yanında duran oyunculardır. Bunların da görevi arkalarındaki oyuncuları korumaktır. Genellikle sahadaki en iri oyuncuların başında gelirler. Arkalarındaki oyuncuları, rakiplerini elleriyle bloklayarak korurlar. Verilen oyuna göre, koşucunun koşması için boşluk açarlar.

İç Oyuncular (Tackle)/(T): Guard’ların yanında duran oyunculardır. Karşı takımın oyuncuları genellikle onların yanından geçerek quarterback ve diğer hücum oyuncularına ulaşacakları için iri olmakla beraber hızlı olmaları da gerekir. Center ortada olmak üzere iki guard ve iki tackle takımın “offensive line”ını oluşturur.

Tight End (TE): Sağ veya sol bitiş çizgilerinin ucunda yer alırlar. Çizgi oyuncusu gibi, arkasındaki oyuncuları koruduğu gibi bazen pas almak için ileri çıkabilir veya topu takım arkadaşından alarak topla koşabilir. Uzun boylu, güçlü, hızlı oyuncular burada oynatılır.

Runing/Halfback (RB)/(HB): Hücum takımının quarterback ile birlikte en önemli oyuncusudur. Özellikle Türkiye’de daha çok koşu oyunları tercih edildiğinden bu oyuncu çok önemlidir. Topla koşarak rakip savunmayı yarıp ilerlemek ve sayı yapmak ilk görevidir. Bununla birlikte yeri geldiğinde bir tackle gibi QB’yi koruyabilmeli ve gerektiğinde ileriye çıkıp pas alabilmelidir. Bir sporcuda düşünebileceğiniz bütün iyi özellikleri taşımalıdır. Genellikle takımın en kısa boylu oyuncularının başında gelirler.

Wide Receiver (WR): Receiver’ların ilk görevi hızla savunmanın arkasına sarkarak veya arada bir boşluk bularak atılan pasları almaktır. Genellikle bu oyucuları cornerback denilen savunma oyuncuları adam adama savunur. Pas alabilmeleri için cornerback’leri geride bırakabilecek kadar hızlı ve çevik olmaları gereklidir. Uzun boylu oyuncular tercih edilir.

Savunma Takımı (Defensive Team): Amacı rakibe sayı yaptırmamak olan bu ekip, top rakipteyken oyuna girer. Topu taşıyan rakip oyuncuyu yere düşürmek, saha dışına çıkarmak veya topu kaybetmesini sağlamak amacıyla hareket ederler.

Oyuncuların Görevleri

Defensive Guard’lar (Noise Tackle, Defensive End, Defensive Tacle): Bu oyuncuların öncelikli görevi, hücum başladığı andan itibaren (topun center tarafından yerden kaldırılması) bir an önce QB’ye ulaşarak onu yere düşürmek (top QB’deyken) ya da topa sahip olan oyuncuyu düşürmektir. Bunun için offensive line’ın arasından geçmeli veya etrafından dolaşmalıdırlar. Karşılarında çok iri oyuncular olacağı için onlarla baş edebilecek kadar güçlü ve hızlı olmalıdırlar.

Linebacker’lar (LB): Karşı takımın runing back’lerini ve QB’sini durdurmaya çalışan oyunculardır. Bütün savunma oyuncuları gibi elinde top olan oyuncuyu, öncelikle runing back’leri, durdurma görevini taşırlar. Runingback’ler kadar nitelikli olmaları gerekmektedir. Genelde savunma takımının liderleri linebacker’lar arasından çıkar.

Cornerback’ler (CB): Receiver’ların pas almasını engellemek ilk görevleridir. Top kalktıktan sonra bir linebacker gibi de haraket edebilirler veya adam adama receiver’ları savunurlar. Takımın en atletik oyuncuları arasında yer alırlar. Hızlı, çevik ve güçlü olmalıdırlar.

Safety (SF): Savunma takımının en gerisinde yer olan oyunculardır. Pas oyunlarında serbest bir cornerback gibi oynarken koşu oyunlarında linebacker gibi koşucuyu durdurma görevindedir. Genellikle önündeki oyuncular rakiplerini kaçırdığı zaman devreye girer. Savunmanın en arkasında durdukları için hücumu daha iyi görür ve takım arkadaşlarını yönlendirirler. Defanstaki son oyuncu olduklarından ötürü genelde takımın en tecrübeli ve yetenekli oyuncuları arasından seçilirler.

Özel Takım (Special Team): Kickoff, kick, kick return, punt, punt return, field goal (alan golü) ve point after touchdown (PAT/Ekstra Sayı) gibi durumlarda sahaya çıkarlar. Sahada karşılaşan iki takımında özel takımları karşılıklı olarak sahaya dizilir. Özel takımda yer alan üç farklı görevde oyuncu vardır.

Oyuncuların Görevleri

Punter: Punt (degaj) ile top rakip takımı verilecekken topu havaya diken oyuncudur. Güçlü ve esnek bacaklara sahip olmalıdır.

Kicker:
 Başlangıç vuruşları ve field goal denemelerinde vuruş yapacak oyuncudur. Topu ayağıyla istediği yere ve uzaklığa isabetli olarak atmaya çalışır. Güçlü bacakları olmalıdır. Bir Amerikan futbolu takımının ayağı top ile en iyi kullanan oyuncudur.

Returner: Kick ya da punt yapan takımın karşısındaki özel takımda bir returner yer alır. Bu oyuncunun görevi topu yakalayıp rakip takımın bölgesine topu taşımaktır. Hızlı ve çevik oyuncular returner görevini üstlenirler.

Bilgiler http://nfltr.com/2006/09/amerikan-futbolu-nedir/’den alınmıştır.