Ragbi topunun büyüklüğü ve şekli 1890’ların sonuna kadar tam anlamıyla belli değildi. 1892’de ragbi topunun boyutları ; uzunlamasına çevresi 75 cm civarı ,enlemesine çevresi 60cm civarında bir boyutta tutulmaktaydı. Ortalama 2,2km ağırlığındadır.
1931 yılında International Ragbi Board (IRB) günümüzde hala geçerli olan ve günümüzdeki ragbi toplarının standartını belirleyen 2 adet kural yayınladı;
1- Oval şeklinde ve dört panelden oluşmalıdır. Yanlamasına çevresi 580-620mm , uzunlamasına çevresi 740-770mm ve bir uçtan bir uca boyu 280-300mm.
2- Deri veya uygun sentetik malzemeden yapılmış olmalıdır. Tutması ve kavraması kolay, su geçirmez bir yapıda olmalıdır. 460 gramdan daha ağır ve 410 gramdan daha hafif olamaz. Topun hava basıncı 65.71 ile 68.75 kilopascal yada 0.67 ile 0.70 kg/cm2 basınçta olmalıdır.
Bazı özel turnuvalar ve genç oyuncular arasında oynanan musabakalarda aynı standartlarda fakat boyut olarak daha küçük toplar da kullanılmaktadır. Global olarak rugby toplarının en büyük tedarikçisi gilbert firmasıdır ve aynı zamanda 2007 ragbi dünya kupasının resmi top tedarikçisi olmuştur.
RAGBİ SAHASI ve ÖLÇÜLERİ
Ragbi oyununda en önemli unsurlardan biri sahadır. Sahanın boyutları kadar çimlerin sıklığı ve sahada kel nokta
kalmaması çok önemlidir.
Ragbi oyuncularının daha yumuşak bir düşüş yaşayabilmesi için rugby sahası maçtanbirkaç saat önce ıslatılır, çimlerin ve toprağın yumuşaması sağlanır.
Ragbi sahasının boyutları; uzunluğu 100 metreyi geçmeyecek, genişliği 70 metreyi geçmeyecek şekilde olmalıdır.
Ragbi’de kale boyutları 5.6 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğindededir. Kalenin yan taraflarında bulunan ve H şeklini oluşturan direkler ise 3.4 metreden büyük olmalıdır. Bu direklerin arasından ve orta direğin üstünden geçen atışlar sayı olarak kabul edilir. Sayı (try) yapıldıktan sonra 2 sayılık conversion atışı da rugby kale direkleri arasından yapılır.
Try alanı saha boyutları dahilinde değildir. Oyuncuların topu yere rahatça koyabilmeleri, hızlandıklarında durabilmeleri ve sakatlanmaların önlenmesi için try alanı en az 10 metre uzunluğunda olmalıdır.
Ragbi’de taç atışları topun çıktığı yerden taç çizgisinden kullanılır. Taç atışının yapıldığı nokta hizasından 5 metre ile 15 metre kesik çizgileri arasında topu yakalamaya çalışan oyuncular yer alır.
Saha ortasındaki çizgiye her iki yanda 10 metre uzaklıkta bulunan kesik çizgi orta noktadan maçı başlatan top atışı yapıldığında karşı takımın 10 metre uzaklıkta olmasının tespiti ve topun 10 metreyi geçmesinin anlaşılması için çizilmektedir.
RAGBİ KALESİ
Try bölgelerinden 5 metre iç kısımda bulunan kesik çizgi ise sayı (try) bölgesine çok yakın bir pozisyonda ileri pas veya farklı bir durum oluştuğunda 5 metrede scrum kurabilmek için çizilmiştir. Bu kural savunma takımını korumakla birlikte yakın bir durumda sayı yapılmasını da zorlaştırmaktadır.
Kaynak: www.rugbyturk.com
Türkiye Ragbi Federasyonu
www.trf.gov.tr